Waarom moeten knaagdieren naar een trimsalon?

Soms is het nodig dat knaagdieren getrimd moeten worden. Denk maar aan langharige cavia’s en angora konijnen. Angora konijnen zijn konijnen die overal op hun lichaam lang haar hebben. Aan hun oren hebben ze flinke pluimen. Je kunt wel voorstellen dat al dat lange haar flink in de weg kan zitten!

Waarom trimmen Het haar kan enorm in de weg zitten. Zo kunnen langharige cavia’s en konijnen met hun lange haar zichzelf niet goed wassen en kunnen ze hun lindedarm keutels ook niet opeten. Dat komt omdat ze er gewoonweg niet goed bij kunnen. Daarnaast is het in de zomer ook behoorlijk warm voor langharige cavia’s en konijnen. Wanneer er dan ook nog eens sprake is van een slechte coprofagie (het opeten van de blindedarm keutels), kan het leiden tot een besmetting van maden, ook wel madeziekten genoemd.

Borstelen en kammen Een cavia of konijn met een normale vachtstructuur hoeft niet zo vaak geborsteld te worden. Eigenlijk alleen wanneer het dier in de rui (verharing) is. Dat kun je doen met een universele borstel. Een cavia of konijn met een langere vacht moet vaker geborsteld worden om klitten te voorkomen. Klitten kunnen enorm trekken aan de huid waardoor er huidklachten kunnen ontstaan. Voor het goed onderhouden van je langharige cavia of konijn hoef je maar een á twee keer per week een goede borstel beurt te geven. Dit kun je doen met een metalen kam. Wanneer je met de kam door het haar gaat en je komt een klit tegen kun je die eruit knippen. Het ontklitten van zo’n klit kan ook weer trekken aan de huid en is niet plezierig voor de cavia of het konijn. Voor het knippen kun je het beste een speciale schaar gebruiken met afgeronde punten. De afgeronde punten zorgen er voor dat per ongeluk knippen in de huid minimaal is. Zo eens in de drie maanden moet je de langharige cavia of konijn weer helemaal bijknippen.

Cavia’s De langharige- en halflangharige cavia’s worden bij ons gekamd. Losse haren en klitten worden verwijderd. Bij langharige cavia’s wordt eventueel de vacht geknipt tot een lengte die van te voren is besproken met de eigenaar. Een bijkomend preventief voordeel van het inkorten van de vacht van konijnen en cavia’s, is dat er geen urine en ontlasting in de lange haren terecht kan komen. Zeker in de zomer kan dit erg gevaarlijk zijn; dit trekt vliegen aan die hun eitjes in de vacht leggen. De larven die in de vacht uitkomen, kunnen zich door de huid heen vreten en de binnenkant van het dier aantasten. Daarom wordt in de trimsalon de achterkant van het konijn en de cavia een stuk korter geknipt. Oortjes en oogjes worden ook altijd gecontroleerd. Als het een vacht met problemen is, komt zo nodig de tondeuse er aan te pas, maar dit moet natuurlijk bij voorkeur voorkomen worden.

Konijnen Een langharig konijn dient regelmatig te worden geborsteld om klitvorming te voorkomen. Bijvoorbeeld de pluizige vacht van een angora of een teddy widder moet zeker twee keer per week goed uitgekamd worden. De klitten kunnen vast komen te zitten tot op de huid, waardoor de huid niet meer kan ademen. Wanneer er klitten ontstaan, wordt het nog moeilijker om het konijn te kammen. Het uitkammen van grote klitten kan zelfs beschadigingen aan de huid veroorzaken. Natuurlijk willen we dit voorkomen. Bij een bezoek aan de trimsalon wordt de vacht van het konijn uitgekamd en eventueel een stuk ingekort tot een lengte van ongeveer 21/22 cm, zodat de huid kan ademen en het onderhouden van de vacht door de eigenaar een stuk vergemakkelijkt wordt. Bij ernstig vervilte konijnen wordt de vacht heel voorzichtig geschoren, om de huid te ontzien van het uitkammen. Tevens is het soms nuttig om delen te scheren rond het achterste, met name bij dieren die veel last van diarree of incontinentie hebben. Niet zelden worden konijnen met maag- en/of darmproblemen namelijk geplaagd door maden.

Bij kortharige konijnen kunnen losse plukjes in de vacht vaak gemakkelijk weggeplukt worden. Vaak is dit maar een gedeelte, aangezien een konijn niet in één keer verhaart. Toch is het goed om de vacht tijdens een ruiperiode door middel van plukken een handje te helpen. Konijnen krijgen namelijk bij het schoonlikken van de vacht veel haren binnen. Zeker tijdens een ruiperiode komen teveel haren in het maag en darmstelsel van het konijn, welke verstoppingen kunnen veroorzaken. Om dit te voorkomen worden tijdens een trimbehandeling veel losse haren verwijderd.

Kortom, jouw cavia en konijn zijn van harte welkom voor onderhoud of hulp bij de vachtverzorging.

Bij een behandeling van een cavia of konijn hoort altijd:

  • nagels knippen
  • kammen
  • klitten verwijderen
  • eventueel knippen of scheren
  • oortjes controleren
  • oogjes controleren