Waarom moeten katten naar een trimsalon?

Naast de (vacht)verzorging van honden kun je bij ons ook terecht voor een vakkundige en liefdevolle behandeling van jouw kat. Zowel raskatten als niet-raskatten welke een lange- of kortharige vacht hebben kunnen bij ons terecht voor een borstel-, pluk-, was- of scheerbeurt. Het trimmen van katten zonder narcose is nog niet zo bekend onder katteneigenaren, maar daar willen wij heel graag verandering in brengen!

Het goed onderhouden van de vacht van de (met name langharige) kat kost de eigenaar veel tijd. Vaak is die tijd er niet of is de kennis er niet hoe de vacht verzorgd moet worden. Als de kat niet voldoende of niet op de juiste wijze gekamd wordt, ontstaan er klitten of viltvorming in de vacht. Een kat met klitten heeft veel pijn. Bewegen en wassen is erg pijnlijk en ook vindt de kat het niet meer prettig om geaaid te worden. Als de klit- of viltvorming in de vacht te erg is geworden, gaan veel mensen naar de dierenarts om de kat onder narcose te laten scheren. Dit is voor de kat een stressvolle gebeurtenis en voor de eigenaar een zeer dure oplossing. Het is echter helemaal niet nodig om de kat onder narcose te laten scheren! De meeste katten laten zich ook zonder narcose prima helpen. Dit scheelt je een hoop geld en geeft voor de kat veel minder stress. Bovendien kan de kat na de trimbeurt meteen weer mee naar huis.

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, behandelen wij niet alleen langharige katten. Ook de vacht van een kortharige kat kan soms een opknapbeurt gebruiken, bijvoorbeeld als de kat te oud wordt of kampt met overgewicht waardoor de kat zelf zijn of haar vacht niet goed meer kan onderhouden.

De behandeling in de trimsalon Omdat wij er alles aan doen om een trimbehandeling zo prettig mogelijk te maken voor uw lieveling, hebben wij ervoor gekozen dat je tijdens de trimbeurt bij jouw kat blijft. Tevens behandelen wij nooit honden en katten op hetzelfde tijdstip, katten verzorgen wij alleen op de hiervoor speciaal ingeplande kattendag. Deze kattendag wordt meestal ingepland op de dinsdag- en donderdagavond. Voor de verzorging van de vacht van zowel de kort- als de langharige kat hanteren wij de volgende behandelingen:

  • kammen en borstelen: door te kammen en diverse soorten speciale borstels te gebruiken, kunnen wij veel overtollig (onder)haar verwijderen. Omdat elke vacht anders is, geven wij graag advies over de juiste behandeling van de vacht van jouw kat
  • plukken: als de vacht van uw langharige kat niet vervilt is of alleen wat kleine klitten bevat, is er de mogelijkheid om deze regelmatig door ons te laten plukken. Bij het plukken “trekken” we de losse dode onderharen/onderwol eruit. De kat voelt er niks van omdat de wol los zit. De huid kan weer ademen en de vacht ziet er weer mooi en glanzend uit. De vacht is nu gemakkelijker te onderhouden, omdat het dode haar, wat de klitten veroorzaakt, is verwijderd en de kat voelt zich hier erg lekker bij! Om de vacht goed te onderhouden komt de plukkat iedere drie maanden in de trimsalon
  • scheren: bij het scheren van de kat staat het verwijderen van de klitten, en daarmee het wegnemen van de pijn, voorop. Zolang de kat het toelaat zullen we, na afloop van het scheren, aandacht besteden aan het in model knippen
  • het verwijderen van eventuele vlooien en teken
  • het verwijderen van traanstrepen bij de ogen
  • het wassen en föhnen van de vacht
  • het knippen van de nagels
  • het reinigen van de oren
  • deskundig advies

De kittenvacht Kittens worden met een betrekkelijk korte vacht geboren, maar na enkele weken begint zich een lange vacht te ontwikkelen. Wanneer ze ongeveer vijf weken oud zijn kan men voorzichtig beginnen met de vachtverzorging, met een zachte borstel. Door hier vroeg mee te beginnen, zullen ze zich later gemakkelijker laten kammen en borstelen.

Bij kittens verdwijnt na de tweede verharing de kittenvacht volledig. De langste haren verdwijnen en de kat ziet er enkele weken nogal kortharig uit. Daarna begint de vacht weer te groeien en komt de echte volwassen vacht door.

De vachtverzorging Langharige katten hebben een intensieve vachtverzorging nodig. Door de structuur van de lange vacht kunnen er al na enkele dagen klitten ontstaan. Klitten ontstaan doordat de loszittende haren in elkaar draaien. Wanneer deze klitten blijven zitten, gaan ze aan elkaar kleven en ontstaat er een viltlaag, die wel tot enkele centimeters dik kan worden. Kaalscheren is dan nog de enigste oplossing! Zover mag het echter natuurlijk nooit komen, omdat de kat hier veel pijn van heeft. De kat zal zich niet onnodig bewegen en het liefst stil in een hoekje gaan liggen.

Mocht je, om wat voor reden, niet toekomen aan de vachtverzorging van jouw kat, vraag dan op tijd hulp aan de trimsalon. We kunnen beter een klein klitje verwijderen, dan dat je wacht tot er veel meer zijn of dat de vacht zelfs vervilt en de kat kaalgeschoren moet worden. We zijn sneller klaar, wat voor de kat ook prettiger is!

Wat kunt je zelf doen? Het beste kun je eens per dag de kat borstelen, kammen en eventuele klitten met een grove kam voorzichtig uit proberen te kammen. De gebieden tussen de voor- en achterpoten, onder de staart, borst, kin en achter de oren hebben extra aandacht nodig, omdat daar sneller klitten ontstaan.