Parasieten

Parasieten zijn levende wezens die leven ten koste van ander levende wezens. De meest bekende soorten, namelijk vlooien, teken, mijten en lintwormen, worden hieronder besproken.

Vlooien Vlooien zijn kleine, donkerbruine, vleugelloze insecten. De vlo leeft van bloed van jouw hond of kat. Om het bloed op te kunnen zuigen injecteert hij een antistollingsmiddel in het bloed. Vlooien zorgen voor veel jeuk. Heeft jouw hond of kat een vlooienallergie, dan zal hij ook nog eens uitslag krijgen. Het kan gebeuren dat jouw hond wel jeuk heeft, maar je geen vlooien ziet. Kijk dan of je misschien de uitwerpselen van de vlo ziet. Dit zijn kleine zwarte korreltjes op de huid. Bij aanraking met water zal het roodbruin kleuren.

Bij bestrijding van vlooien is het belangrijk niet alleen de hond of kat te behandelen, maar ook de omgeving waar de hond of kat zich bevindt. Er zijn verschillende anti-vlooien middelen op de markt, in vorm van druppeltjes, sprays, tabletjes en banden. Laat je door jouw dierenarts adviseren wat voor jouw hond of kat het beste is. Heeft jouw hond vlooien, geef hem dan ook een wormenkuur, want vlooien kunnen lintwormen overbrengen.

vlo1

Uitvergroting vlo (links) en vlo-uitwerpselen (rechts)

Teken Teken zijn kleine spinachtige insecten. Ze laten zich vanuit struiken en bomen op de hond vallen en bijten zich met hun kop vast in de huid. Als de teek zich heeft volgezogen laat hij weer los. Maar dit betekent niet dat je er niets tegen hoeft te doen. Een teek kan namelijk vervelende ziektes overbrengen. Controleer jouw hond daarom altijd op teken als je in het bos bent geweest. Je kunt de teek verwijderen met een speciale tekentang die je kunt kopen bij de dierenwinkel. Verwijder de teek binnen 24 uur, dan is de kans klein dat hij een ziekte heeft overgebracht. Er bestaan ook tekenbanden. Deze zorgen voor een bepaalde tijd ervoor dat een teek zich niet zal hechten.

teek1

Een steeds voller gezogen teek (links) en een teek op de huid van een hond (rechts)

Mijten Mijten zijn zeer kleine beestjes die enorme jeuk veroorzaken. Er zijn verschillende soorten mijt, maar de meest voorkomende mijtsoort is de oormijt. Schudt jouw hond veel met zijn kop, is het oorsmeer schilferig en droog en komt er een rare lucht uit, ga dan direct naar de dierenarts. Mijt is namelijk zeer besmettelijk en kan ook nog leiden tot een oorontsteking.

mijten1

Zeer grote uitvergroting van een oormijt (links) en oormijt bij een hond (rechts)

Lintwormen Zowel bij de hond als ook bij de kat wordt de meest voorkomende lintworm overgebracht door vlooien. De met lintwormlarven besmette vlooien worden bij het verzorgen van de vacht door jouw huisdier gevangen en opgegeten. In de darm komen deze lintwormlarfjes bij vertering van de vlo vrij en groeien dan uit tot volwassen lintwormen. Van deze lintwormen treffen we de losgelaten segmenten, als rijstkorrel grote witte stukjes, aan op de ontlasting. De lintwormen zijn goed te bestrijden met lintwormtabletten. Om te voorkomen dat de lintwormen telkens terugkeren, dienen echter ook de vlooien te worden aangepakt. Lintwormbestrijding zonder een afdoende vlooienbestrijding is dan ook niet goed mogelijk.

Extra info: op de leeftijd van 2 – 4 – 6 – 8 – 12 en 16 weken en met een half jaar. Daarna is het verstandig om tenminste elk half jaar te ontwormen.

lint1

De lintwormcyclus (links) en een lintworm bij een hond (rechts)

Samenvatting Heeft jouw dier last van vlooien, pak het grondig aan. Behandel het dier en zijn omgeving. Gebruik middelen die effectief en veilig zijn. Kom je er niet meer uit, neem dan contact op. Misschien kunnen we samen een oplossing vinden.